11.2.2022 PANYCHIDA, SCELETONS, MORTIFILIA, WYRM

 

Původně jsem na tuhle akci nechtěl jet. Ne kvůli kapelám, ale proto, že datum na piču, musím si brát dovolenou a přes 45km cesta. Nakonec jsem ale učinil rozhodnutí a vstupenku zakoupil. Tentokrát do Jaroměře do "klubu", ve kterém jsem nikdy nebyl. Koho zajímá, že Pačesse jsem viděl třikrát, Wyrm a Panychidu jednou? Ovšem kdybych věděl, že tři dny před koncertem z covidového důvodu odřekne svoji účast Pačess, vůbec bych o té akci nepřemýšlel, natož abych si v předprodeji kupoval vstupenku. Jako náhradu, která rozhodně není adekvátní (už jen kvůli úplně jinému stylu muziky) byli narychlo pozvaní Sceletons. 


Mám blackmetal rád a není moc malých akcí v blízkém okolí, kde by se hrála tahle muzika. Tak mě trochu zamrzelo, že jako první vystoupili blackoví WYRM. Vždycky je lepší, když to co vás baví, není hned na začátku. Navíc jakožto kapela, která drtí černé vody metalu už dvacet pět let, si nezaslouží být otvírákem takovéto pidi akce. Každopádně avizovaný začátek akce na devatenáctou hodinu a třicátou minutu se o půlhodinky opozdil, takže jsem si v klidu vychutnával Birella za přijatelných 30Kč od příjemné slečny za barem, která mě odhadovala na Kozla. Měla smůlu, neboť když řídím, tak nepožívám alkoholu. Jaroměřský Nároďák je starý krásný prostor sokolovny s vysokým stropem, ozdobnými zdmi, balkonem, na jedné straně s chlastacím prostorem a barem. Asi největší nevýhodou takovéhoto objektu jsou náklady na vytápění, takže po celou dobu akce byla docela zima. Většinou nadávám na teplo, ale včera ne. Kapely hrály na vyvýšeném pódiu, které má snad každý vesnický kulturák. Návštěvnost byla tristní. Kolem třiceti lidí a bůhví kolik z nich bylo od kapel. Možná kvůli tomu se začalo o půlhodiny déle, že se čekalo až někdo ještě přijde. Nepřišel. To se pak kapelám musí blbě hrát před pár lidma v prostoru pro 400 lidí. Nesporná výhoda maličké pardubické Ponorky, kde i 30 lidí vytvoří příjemnou atmosféru zaplněného klubu. Deset minut před dvacátou se vyzkoušela světla, která byla po celou dobu konání akce na vysoké úrovni. Barevná škála od růžové přes červenou, zelenou, modrou, bílou, různé kroutící serepetičky a já nevim co ještě, prostě bylo to pěkný. Od tak malé akce bych očekával někde v rohu halogenku, která by měla za úkol i vytápění. Ale ne tak v Nároďáku. Také se vyzkoušelo, zda funguje vykuřování pódia a deset minut na to se pustilo intro a Wyrm nastoupili v celé své kráse.  Nalíčení jak blackmetalová etiketa káže, oblečení dle správného dress code. Wyrm začali dvěma skladbami z nového alba, které je staré už dva roky, ale díky covidové trapárně je stále nové. Hudba se nesla ve středním, kampfarovském tempu s občasnými výpadky do rychlejších, nebo pomalejších vod. Asi po pěti skladbách nám zpěvák oznámil novinu, že se po patnácti letech do kapely vrátil původní zpěvák a nastalo peklo. Kampfarovské tempo se změnilo v blackmetalovou smršť. Boožíííí ty vole...  Zvuk byl úplně v pohodě. Neříkám, že byl křišťálovej jako od Dimmu Borgir na CDčku, ale byl prostě v pohodě. Půlhodinka byla strašně málo a utekla jak cikán před prací (Nekorektní přirovnání? Ale hovno...). Nakonec Wyrm oznámil poslední píseň, která byla patrně nějakým coverem, neboť mi to bylo podezřele povědomé. Možná Motorhead? Nevím. Každopádně skvělý koncert plný výborné muziky. Škoda je, že hráli jako první a jen půl hodiny... 



Druhou kapelou večera byli pro mě neznámí SCELETONS, kteří byli "adekvátní" náhrada za covidové Pačess. Mno adekvátní náhradu si představuju jinak. Minimálně to mělo být ze stejného, tedy černého ranku. Bohužel se Sceletons prezetovali jakýmsi hybridem trash a deathmetalu. Neříkám že to neznělo dobře, jenže Pačess (a jeho opravdu adekvátní náhradu) bych uvítal mnohem radši. Od prvních tónů se mi zdál přepálený zpěv, který evokoval Chucka Schuldinera a jeho Death, kapelu, jejíž xicht Sceletons nechci říct, že kopírují, ale znějí tak. A to samo o sobě není špatný. Kytarista se ani netajil tím, jak velký obdiv k Chuckovi chová a jak obrovský respekt k jeho hře na kytaru má. Dokonce mu věnoval písničku "Immortal", která byla skvělá. Po poctě Death přišel poslední song, neméně dobrý (vlastně se mi z jejich hracího času líbily jen tyhle dvě písničky) a byl konec. Bohužel absence druhé kytary měla za následek hluchá místa při sólech. Těch třicet lidí, co tam bylo, bylo ale opačného názoru a hudbu Sceletons si patřičně vychutnávali ať už pařením, tancem nebo jen tak spokojeným houpáním. Já ale řikám, že místo kapely hrající Death/Kreator, bych si radši dal bandu drtící Dark Funeral/Arcturus. Nemůžu pořadateli ale nic zazlívat. Sehnal kapelu během dvou dnů a to se počítá. Myslím si ale že měli hrát jako první. Ještě je třeba zmínit mírné technické problémy s kopákem, které se vyřešily ke konci druhého songu, jak je možná slyšet ve videu přiloženém pod textem. 


Třetím vystoupivším tělesem byla PANYCHIDA, kterou jsem relativně nedávno viděl poprvé v Pardubicích a tam mě dost rozsekali. Nejinak tomu bylo i v Jaroměři. Jestli se nepletu, setlist byl stejný. Měli super zvuk, který pokazily pouze samply ve dvouch skladbách, protože byly šíleně nahlas, až uši bolely. Ono celkově bylo nazvučení udělané na způsob volume hoodně doprava. Obvykle si stěžuju, že je to potichu, ne tak v Nároďáku. Všechny kapely byly nadstandardně nahlas. Ale také nadstandardně dobře nazvučené. Smekám pomyslný klobouk pánům zvukařům. Panychidě vůbec nevadilo, že hrajou pro třicet lidí. Anebo jim to vadilo, ale nedávali to na sobě vůbec znát. Hráli naplno, blackmetal, heavymetal, všechno dohromady, bylo to opravdu pěkné. Nejvíc se mi líbila třetí písnička od konce. Nevím jak se jmenovala. Dokonce jsme si i přídavek vyškemrali. A byl to soutěžní přídavek. "Kdo pozná, o jaký cover se jedná, vyhrává panáka se zpěvákem." Mě to přišlo něco mezi Motorhead a Impaled Nazarene. Nevím. 


Poslední kapelou byli MORTIFILIA, kteří k nám do východních Čech přijeli zahrát několik šumavských písniček, jak podotknul zpěvák. Bohužel se na Mortifiliu čekalo o něco déle, protože si instalovali svoji bicí soupravu. Předchozí kapely hrály na panychidí bubny. Mortifilia měla ze všech kapel nejlepší zvuk a prezentovali se poctivým deathmetalem. Nečekal jsem od nich, že by se mi mohli líbit, ale byli opravdu dobří. Nicméně únava mě dostihla a asi po dvacetipěti minutách jejich setu jsem se odebral a jel domů. Beztak si tam uvnitř nějaký retard zapálil cigaretu a mě to nevim proč strašně vadilo. Mortifilia tedy promine, že jsem vynechal kousek jejich vystoupení. 


Jak jsem zmínil na začátku. Nevytopený kulturák neposkytl přívětivé prostředí (ovšem v létě to tam musí bejt super), i tak ale hodnotím akci velmi kladně. Ono není lehké vytopit takový prostor pouze vydejcháním třiceti lidí a fukárekm u vchodu, který spíš skládal operu než že by topil. Velká škoda, že nemohli přijet Pačess a že náhrada nebyla ve stylu blackmetalu.


Všichni kdo mohli a nepřišli, měli by se stydět!


Bar v postranní uličce.

Že prej PAČEES a VYRM. Takový chyby by se na oficiálním plakátu objevit neměly...



Žádné komentáře:

Okomentovat