CZECH DEATH FEST 2024

 


Tak vám nevim. Nějak mě ten deathmetal začíná srát. Ne deathmetal jako takový. Hudba je to dobrá, hlavně ten oldschůlovej. Sere mě, že se z toho stala strašná móda a je ho teď všude plno. Je mi jasný, že ta vlna zájmu o deathmetal opadne stejně jako opadla trashová a blacková vlna a naštěstí grungeová a numetalová a budeme všichni doufat, že ty poslední dvě jmenované už se nikdy nevrátí. Taky chápu, že když se festival Czech Death Fest jmenuje tak, jak se jmenuje, že má právo mít soupisku plně obsazenou pouze deathmetalovými kapelami. Ovšem to se nestalo. Máme tam nějakej ten thrash, máme tam deathcore, hovnogore, heavy, progresivní metal, metalcore, hardcore. Na moji otázku na facebooku v jedné z diskuzí, proč letos úplně ignorují blackmetal, mi zamindrákovaní jedinci odpovídali, nechť si udělám svůj vlastní blackmetalový festival, že tohle je kurva Czech Death Fest a že tam kurva musí být deathmetal. A za tejden -BUCH- hlavní headliner CLAWFINGER, rapmetal. Smál jsem se tomu asi dva dny v kuse. Nic proti Clawfinger, už jsem je naživo viděl a vůbec mě to neuráželo. Ale to fakt někdo chce tři dny poslouchat jenom deathmetal? Já vím, jsou tam i jiné, výše jmenované styly. Ale takoví ti skalní ortodoxní deathers jsou přesně ti, kteří nejvíc vykřikují a už ve čtvrtek v půl sedmý večer budou sťatý jak hovada, na headlinera si drsně budou prorážet cestu do první lajny, aby po půl písničce stejným způsobem zase zmizeli někam do prdele. Tak si říkám, že třeba dvě, klidně české, černé kapely (myslím to v dobrém, máme v naší zemi spoustu kvalitních černých spolků), pořadatelé mohli ohlásit. Vůbec si nenárokuju blackmetal jako headlinera. Je to přece deathmetalový festival, a proto v minulosti v rolích headlinerů byli například Dodheimsgard, Masters Hammer, Samael, Marduk, Impaled Nazarene.... všechno brutálně deathové kapely žejo... Já jen, že by to prostě bylo zpestření. Někdo může namítat, že tam mám Belphegor (za něj tleskám), Ramchat, Purnama, Keres, Fata Morgana, Dysangelium (ano, i ti jsou označení jako death/black). Jenže přátelé, ani jedna ze zmíněných kapel, které jsou uváděny do souvislosti s blackmetalem, nemají s tím správným blackmetalem  nic moc společného...   Dnešní report bude maličko jiný než jindy. Jednotlivé kapely zde nebudu hodnotit sám, ale číselným hodnocením se budou podílet i moji druhové do nepohody, tedy Jirka Karel Pavouk Spajdrmen (expert na deathmetal a to si nedělám prdel, kdybyste viděli jeho sbírku CD, klesnou vám vejce ke kotníkům). Dále bude hodnotit Medvěd (odborník na deathmetal a thrashmetal), Amorfis (milovník deathu, blacku, heavy), SODík (jemu je u prdele co hraje, ale mám neblahé tušení, že mu vyhovuje brněnská Insania a blackmetal), a ještě dalších několik přátel. Tihle kluci a holky tedy budou jednotlivé bandy, které tam uvidí, hodnotit svými ušimi (pro hnidopichy, takhle jsem to chtěl napsat). A samozřejmě já, milovník dobré muziky ať už se jedná o pop nebo noisecore, s inklinací k blackmetalu a grindu. 

Ubytování jsme měli jako obvykle u paní Lídy, kterou objevil náš společný kamarád a jen díky němu, potažmo našemu skvělému ubytování půlhodinky cesty pěšky, nebo pět minut autobusem přímo před areál, na tenhle festival jezdím. Přespávat někde ve stanu nebo v autě, na to fakt už nemám. Po rychlém zabydlení se utrhneme a mažeme na autobus. Cestou vedle nás zastaví červená oktávka a prej jestli jdeme na Broďák, že nás tam hodí, bo má cestu kolem. Takže na autobus jsme nedošli a do areálu se dostali autostopem bez jedinýho zvednutí pravé ruky. A viděli jsme tak i část vystoupení Vlasty Henycha. Amorfis, neboť přijel o něco dříve, viděl HENYCH 666 celý a byl velmi spokojený. Podle mě to byl obyčejný alkorock, který těžil z Tořří minulosti. Nic proti. Pan Vlastimil Henych je ikona českého metalu a právem mu patří pozice na které se sluní. Jenom mi trošku neštymuje to, že kdysi od Torr odešel pryč, protože zbytku kapely nevadilo, že měli hrát na nějaké akci v odpoledních hodinách. Nyní, bez kapely, pod vlastním příjmením, otevírá festival v pravé poledne. Musím ale potvrdit, že staré Tořří písničky fungují. Poslední co zahráli, píseň Inkvizitor, to byla jedna velká učebnice, jak by to mělo vypadat. Až na tedy zbytečně natahovaný zdlouhavý homokonec skladby alá Manowar. To se mohlo odpustit. Nyní si vysvětlíme jak to bude s hodnocením. Já hodnotím slovně, nebo nehodnotím. Ti co budou hodnotit jednotlivé kapely, tak tak činili na stupnici od nuly do deseti stupňů metalové škály: Amorfis: 7/10, Medvěd 5/10, SODík 6,5/10.

Druhá kapela v pořadí byli DYSANGELIUM, kteří se mi opravdu líbili. Líbily se mi hlavně nové písně, které se zase jiným nelíbily. Pro mě byly poslouchatelnější. Ne tak pro odborníky na styl zvaný deathmetal: SODík 8/10, Medvěd 5/10, Amorfis 5,5/10. Podle mě si zasloužili lepší hodnocení... Dlouho jsme řešili počasí, neboť dle předpovědí mělo být zima přes den a ještě větší zima v noci. Nakonec počasí vyšlo absolutně skvěle. Žádné pařáky, žádná velká zima a hlavně bez deště. I když cestou na festival nám chcalo způsobem docela slušným. Někteří z nás si masírují svá hrdla svrchně kvašeným ležákem od pivovaru Primátor za přijatelných 45Kč, někteří, ti kteří neholdují různým speciálům, si chodí pro Plzeň za 60Kč. Jak nás předem informovali pořadatelé, areál je v rekonstrukci, která měla být hotová před festivalem, ale když se člověk podíval v jakém stádiu jsou stavařské práce, musí si říct že Tohle museli plánovat inženýři z Prahé, když vypočítali, že rekonstrukce bude hotová a zatím je v takovém stavu, v jakém je, tedy ve stavu, kdy není vidět, že by nějaká větší práce vůbec proběhla. Jediné omezení, které se díky nedokončené rekonstrukci týkalo nás, účastníků festivalu, bylo to, že jsme na WC nemohli použít průchod a museli udělat asi o 100 kroků víc. Nefunkční restaurace byla nahrazena jinými druhy občerstveními, nutno podotknout, že naprosto adekvátními, a nefunkční sprchy, které byly nahrazeny mobilními, jež mi nepřísluší hodnotit, neboť jsem je nevyužil. Když vidím, kolik přijelo letos na festival lidí, urychleně zakupuji limitovanou edici vstupenky na ročník příští. Také zakupuji jednu desku a zjišťuju, že je mi na festivalu fajn.


Další kapelu, konkrétně ELYSIUM prochlastáváme na lavičce ve stínu s fanouškovskou festivalovou ikonou Šakalem, od nějž se dozvídáme, že pořádal festival Zlomená Hnáta Fest, a jako pozadí pro leták použil fotku rentgenu jeho rozlámané nohy. Když Šakal zahlédne můj krásný maličký telefon tak spustí To umí i fotit jo? Opovržlivě machruju, že to umí všechno a demonstrativně si ho vyfotím se SODíkem. Později zjistím, že se fotka neuložila, tak jako se mi to později na festivalu stalo ještě několikrát a tak jak se mi to v minulosti stalo už mnohokrát. Trapas... Spěcháme na kapelu FATA MORGANA. Kapela  používala při setu spoustu rozličných masek, které pobavily ale i mile překvapily. Očekával jsem obyčejný hevík a dostalo se mi těžce poslouchatelného heavy blacku, v mých uších ne nepodobného kapelám Torr, Kryptor, V.A.R. Do toho ty masky různých démonů, Drákuly, Freddyho Kruegera, šíleného chirurga, zombie, mrtvoly, kytarista v plynové masce... zkrátka to vypadalo pěkně... Když zpěvák uvedl píseň Dr. Mengele a hned vzápětí začal povzbuzovat lidi obligátním Heil! Heil! Heil!... pomyslel jsem si, že je to dost na zavření v dnešní zvrácené době, kdy pozdravení kámoše pravou rukou znamená být označen za nácka. Stejně tak ve stejné dnešní superhyperkorektní době píseň uvedená jako píseň proti buzerantům, teploušům a úchylákům. Parádní fotky z aparátu SODíkového najdete úplně dole pod čarou. Šedivák: 8/10, Amorfis 7/10, SODík 10/10.

  

Tou dobou jsem byl poprvé chcát. Člověk si musel vystát frontu, protože festival byl naplněn po čárku, jak jsme se později dozvěděli od pořadatelské kapely, přítomno bylo přes dva tisíce platících lidí. Z tohoto důvodu bych jako pořadatel do příštích ročníků rozhodně uvažoval o močících raketách, nejgeniálnějšího vynálezu století minulého. Na WC zaslechnu vtípek na naše oholené spoluobčany v bombrech: "Víš jakou nemoc přenášeji skinheadi?" - "Pálkinsona..." Maďarskou kapelu ANGERSEED prochlastáváme, neboť se brutálně kumulovala mračna a sledujeme je zpovzdálí. Stejně tak následní SHAARK, kteří z dálky zněli jako mrdka. Nedalo mi to a šel jsem se podívat blíž. To mi zněli jako preejakulát, což je taková poloviční napůlmrdka, která vám vytéká z močové trubice, když si vám sedne pěkná dívka na klín a vy ji chcete píchat. Preejakulát vytéká za účelem zvlhčení vaginy pokud byste to nevěděli. Básník tím chtěl říct jen to, že kapela Shaark mě neoslovila, ale tak to prostě je. Mě se nelíbili a některým z hodnotících jo. Poslední písnička "Fire" a prej že budeme zpívat s ním a je jedno co to bude, ale nesmí to začínat na "F". Vykřiknu "Frajtr!". Několik lidí se na mě znechuceně podívalo, jako kdyby frajtr nikdy neměli v puse nebo u žaluda. Někteří se mému nechutnému vtipu zasmáli.  Amorfis: 4,5/10, Klárka 7/10, SODík 9,5/10, Pavouk 7/10


INFEST ze Srbské republiky mi přišli divní. Ne tak Pavoukovi, kterého jsem zahlédl v davu lidí, kterak si spokojeně vrní blahem. Infest se před jedním songem nechají zbytečně dlouho pobízet k hraní, tak zařvu klasické Hobluj pičo!! Otočím hlavu a řikám To není na tebe Klárko... Poslední písnička se mi líbila. Připomínala mi Motorhead. Možná to byl cover, nevím... SODík 8/10, Pavouk 8/10, Medvěd 7,5/10, Marján 10/10, Šedivák 9/10, Čeněk 5/10, Amorfis 7/10. Na ANIME TORMENT jdu se SODíkem do první lajny a dáváme se do řeči s párem, z nějž se vyklube levičácké zlo, neboť schvaloval migrační politiku svině Merkelové. Takoví lidé by se měli povinně ubytovat uprostřed islámské čtvrti někde v Paříži, Berlíně nebo Londýně. Oni by je ty levičácký kecy přešly. Ani tato eskapáda s vlastizrádci nám nemohla pokazit koncert Anime Torment, kteří byli opět výborní. Amorfis 6,5/10, Malej Jára 8/10, SODík 10/10. Chytlo mě škytání. Asi jsem už byl trošičku připitej, což se později prohloubilo do slušné ožralosti. Nic mi na škytání nepomohlo. Ani jedna vychytávka, kterou mě kdysi na festivalu Brutal Assault naučila jedna paní, což nebylo nic jednoduchého, ale zatím pokaždé mi to pomohlo. Nadechnout se, zadržet dech a třikrát polknout. Někdy to zkuste, není to fakt nic lehkýho. Když mi tohle nepomohlo, dostal jsem spásný nápad stáhnout malýho Járu o cígo, i když jsem neměl v plánu kouřit. Okamžitě po prvním vdechnutí kouře z nějaké polské cigarety jsem přestal škytat. Díky malej Járo!! Jdu na WC, chčiju si a nemůžu se dochcat a fe frontě se kroutící čekatelé dožadují uvolnění mušlí slovy "Hoši nehoníme, chčijeme!" A na pódiu už se objevují sympaticky vypadající muzikanti kapely MEAN MESSIAH. Kytarista lomeno zpěvák s vizáží metrosexuálního punkera, bicmen s vizáží Dave Grohla a bassisstka s vizáží krásné ňadraté dívky. Kapela krásných mladých lidí do nás hustila muziku alá Devin Townsend. Došlo i na parádní bubenické sólo, neboť bicmenem s vizáží Dave Grohla nebyl nikdo jiný než samotný Miloš Meier, toho času jeden z nejuznávanějších bubeníků. Vystoupení této sympatické trojice se mi líbilo velice. Video tady. SODík 9,5/10, Čeněk 1/10, neznámá dívka 8,5/10


Na DEMONICAL jakožto jednoho z headlinerů mi přijde, že je celkem nízká návštěvnost. Vlastně mi přišlo, že nejvíce lidí přišlo na otevírajícího Vlastu Henycha. Demonical mě mile překvapili. Rozhodně to pro mě byla do té doby nejlepší kapela. Medvěd 7,5/10, Amorfis 9,5/10, Šedivák 2/10 (možná je to sedmička, tou dobou jsem byl nachcanej jak nočník a moje zápisky jsou přinejmenším špatně čitelené), Klárka 4/10, Marján 5/10, Malej Jára 9/10. Následní MASSACRE, hlavní hvězda večera a pro spoustu lidí modla, neměla u mě šanci. Podruhé za sebou co jsem je viděl,  měli tu smůlu, že hráli po výrazně lepší kapele. Na Obscene Extreme festu to odsrali po Rotten Sound, kteří rozsekali na co přišli. Teď měli tu smůlu, že je nemám naposlouchané a v mých očích zněli jako bezduché pidlikání. V tu dobu jsem měl v sobě asi dvanáct hrnků a když jsem napitej, tak se mi líbí kdejaká píčovina, takže by se mi měli líbit i Massacre. Kam Lee (zpěvák) promine, ale u mě mají zatím skóre 1:2. Líbili se mi jen jednou... Nejsem si jistej, jestli jsem si správně zapsal hodnocení ostatních ale mám tu: Malej Jára 3/10, Velkej Jára 8/10, Medvěd 11,5/10, Amorfis 9/10. 


Poslední kapelou, kterou jsem se bál z celého festivalu nejvíce, byli UNLEASHED. Pro mě to byl jednoznačně nejhorší headliner co jsem za svou koncertní fanouškovskou kariéru viděl. Sorry ale jako kolik mám mít kurva v sobě piv aby se mi líbili? Však i veverce jsem vlasy polil jak jsem byl nachcanej a že jsem nachcanej byl, jsem slýchal druhý den od většiny svých kamarádů. Co víc může fanoušek hudby udělat pro kapelu, aby se mu líbila? Nic. Udělal jsem naprosté maximum, aby se mi Unleashed líbili. Nelíbili se mi pranic. Odvrávoral jsem si je kousek od zvukaře a počkal až dohrají a vyslechl si hodnocení ostatních: Medvěd 8/10, Amorfis 8/10, SODík 8,5/10, Malej Jára 10/10, Velkej Jára 9/10. Jdu s Amorfisem na poslední pivo toho večera a najednou píp, barman mi ukáže displej s mým zůstatkem, který činí 5Kč. Pak pípne Amorfisovi a hups, ten je v tom za 40Kč. Kdybysme to dali dohromady, zbylo by nám ještě na jeden hrnek... Tak skončil čtvrteční den, první den festivalu čekdetfest.


Páteční ráno musí Amorfis odcestovat za otcovskými povinnostmi, takže na hotelu poleháváme a pokecáváme a popíjíme a popíjíme. Jen ve třech. Samozřejmá byla nějaká očista, protože se v areálu docela slušně prášilo. Bylo tedy potřeba ze sebe oloupat kaštany. Čekáme na Amorfise až si odbyde otcovské povinnosti a naplánujeme to tak, že opět nemusíme na autobus, ale že po příjezdu Amorfisového z otcovských povinností nás nabere a na festival odveze. Takže stíháme CUTTERED FLESH, kteří mi přišli průměrní. A nebyl jsem sám. SODík 6,5/10, Marján 5/10, Medvěd 5/10. A vzhledem k tomu, že většinou se tu vypisuju co všechno se dělo a co se kde komu přihodilo, týká se to většinou prvního dne. Jak si může nenáročný pravicově založený čtenář tohoto reportu přečíst, nic zajímavého kromě mého ožrání se první den festivalu nestalo. Z toho vyplývá, že jsem měl velký strach z toho, jak bude tenhle report vypadat, ale teď když ho píšu, tak už vím jak ho ojebat. Ojebu ho nekorektními okénky, za které rozhodně nepůjdu do Nebe. Takže nekorektní okénko číslo jedna. "Nobelovu cenu za mír získalo Středozemní moře, neboť přijalo nejvíce migrantů."  GODLESS TRUTH nás trochu srali svými avantgardními hudebními nástroji. Ovšem muzikanti to byli šikovní a třeba zpěvák byl vyloženě dobrej. A například SODíka nejenže na kapele srala hnusná kytara (vzhledově) pana kytaristy, ale sral ho ještě ošklivý červený řemínek hodinek pana zpěváka. Malej Jára 7/10, SODík 9/10. Nevím proč se mezi návštěvníky objevilo několik lidí s corpsepaintem na xichtě, když se nekonal žádný blackmetal, ale ta krátkovlasá zrzavá holčina se mi líbila.


Vystoupení CRIPPLED FINGERS začínáme odpočinkem na lavičce. Po chvíli jsme zašli na ně mrknout a čéče ono to vůbec nebylo špatné. Jejich Ňů-core mi přišel cajk. Zpěvák byl nezmar a vlítl mezi lidi aby rozpoutal pravou NHC tancovačku. Chvílemi jsem v tom slyšel Slayer, ale co já slyším v různých kapelách není pro svět podstatné. SODík 8/10, Klárka 8/10. Nekorektní okénko číslo dvě: "Jen dvě věci na světě smrději jako ryba. A jedna z nich je ryba." 


Cestou na další kapelu, která k nám přijela z Talyjánska a do vínku si dala název KERES, zaslechnu z davu "...Tý vole, tobě od minule ale vyrostly kozy..." Poté při samotném vystoupení asi po druhé písničce nadšeně za mnou někdo haleká "Ty vole tímhle se nemůže pochlubit ani Brutal Assault." To je samozřejmě hodně zcestné tvrzení, protože Brutal Assault má tak nahrabáno, že si může dovolit všechno. Nic to ale nemění na tom, že Keres byli hodně krutopýrská kapela a kurevsky se mi líbila. A samozřejmě jsem ji okamžitě pasoval do role nejlepší dosavadní bandy. Svým poctivým black-deathem nasekali Broďák na nudličky nevídaným způsobem.  Medvěd 9/10, Amorfis 8,5/10, Marján 10/10, SODík 9/10, Šedivák 10/10, Klárka 9/10, Karel Kryl 6/10 a Liberecký Honič 7/10.

   

Kdyby snad náhodou někdo pochyboval o postavě libereckého honiče, jedná se krátkovlasého junáka, který mě sleduje jak po roce objímám veverku na fotce výše. Je to totiž ten samý krátkovlasý junák, který vyhrál soutěž v  honění umělého čuráka na festivalu Nice To Eat You. Už navždy zůstane tím, co vyhrál soutěž v honění... Na řadě jsou mexičtí INTO SICKNESS. Zpěvák velmi mile překvapil, když se od někoho naučil pár základních vět v Češtině. Jeho "Ahoj čekdetfest. Jach se maté? Maš pívo? Maš trávu?? Krasná Šeská republika, miluji tě..." Samozřejmě sklízí za svoji znalost upřímný smích všech čechoslováků, a moraváků tiež! Kluci hráli jakýsi grind/punk/death a strašně dobře se to poslouchalo. Někdo za mnou jejich styl označil za Tortilametal. A proč ne? SODík 8/10, Pavouk 8/10. A teď si dáme Nekorektní okénko číslo tři, tentokráte z mojí dílny a na motivy festivalu:


Jo, po tomhle reportu to mám spočítaný. Peklo už na mě čeká... Další dvě kapely nás nezajímají, konkrétně VENDETTA F.M., kteří mi z dálky přišli jako hárdkór o hovně a GUTALAX, který o hovně byl. Doslova. Při Gutalaxu kecáme s Brňákama, z nichž jeden je z Tachova, druhej z Plzně a třetí z nějaký jiný prdele. Tou jinou prdelí je krásné malé městečko Kynšperk nad Ohří. Nikdy jsem tam nebyl, jsem si jistý, že tam nikdy nebudu, ale kdybych tu napsal, že je to jen prdel, tak by mě onen zmíněný Brňák příště vykostil. Jdu si ke kámošovi pro batůžky, neboť se trochu ochladilo a my v batůžkách měli svršky, prodírám se davem lidí a zjišťuju, že už není IN na Gutalax v kotli kotlit hajzlštětkama nad hlavami, ale objevuje se nový fenomén, kdy přimo v kotli krouží vánoční stromeček a větve z jehličnatého porostu. Dobře vy!! Na řadě jsou pořádající TORTHARRY se svojí dávkou deathmetalu. A jako vždycky zahráli skvěle. Nejdříve půlhodinka starších písní. Poté se křtila nová deska zpívaná česky. Pivem se křtila. Nějaký týpek vedle mě povídá svému kámošovi: "Vanessa křtila squirtem. Pozvali si pornoherečku a se jim udělala na CDčko." Došlo na představení kompletního týmu, který za kapelou stojí a pokračovalo se v hraní. Zazněly tuším tři písničky z nového alba, byla ohnivá show a byla kouřová šou a bylo to fakt dobrý. Jen doplním, že Vanessa při křtu pornohereččiným výstřikem určitě neměla ohnivou show, neboť by slečně pornoherečce mohl zahořet bobr. SODík 8/10, Pavouk 9/10, Malej Jára 9/10. BENEDICTION mě nijak zvlášť nelákal, ale musím říct že byl dobrej. S jednou jedinou malou vadou. Jako člověku, který deathmetal v podstatě neposlouchá, mi přišlo jejich vystoupení zbytečně dlouhé. Kdyby hráli o dvacet minut méně,  bylo by to v mých uších lepší. SODík 6/10, Velkej Jára 8,5/10, Malej Jára 7/10, Pavouk 10/10, Medvěd 15/10, Amorfis 10/10, Marján stošedesát milionů lomeno deset.


Než se vrhneme na pro mě nejočekávanější kapelu festivalu BELPHEGOR, máme tu poslední páteční Nekorektní okéneko číslo čtyři. Je to několik roků dozadu, co se objevila na síti levičácká nasírací kampaň, která hlásala, že "Cikáni nemůžou za vaše zkurvený životy." No comment...


Téměř u každého festivalu, který reportuju, se v jenom momentě objeví věta začínající ...A pak to přišlo... nebo tak nějak prostě. A právě to se stalo s Belphegorama. Takže - a pak to přišlo. Na pódium se začalo nosit různý haraburdí satanistického střihu a dlouho, předlouho se zvučilo. Všechny nás to sralo. Jenže hned s prvníma tónama nebo chcete-li s prvními tóny, nás Belphegor zamlátil svojí palicí metr do země. Jejich vystoupení shrnu slovy, které přesně vystihují to, co se dělo na pódiu: Peklo, zlo, blasphemie, černá mše, námrd, krása, romantika, démoni, okultismus, hnus, a další krásná slova, která ani neznám. Jednoznačně nejlepší kapela celého festivalu!! Jedinou kaňkou na kráse tohoto rohatého uskupení se stala čtveřice neonáramkovaných mladíků s florbalovými hokejkami, kteří naběhli s nefestivalovými kelímky mezi lidi a svojí existencí otravovali ostatní. Dva příklady za všechny... SODík se radši sebral a poodešel dál, protože by je pro jejich duševní postižení musel vykostit... Když odcházeli, vůbec je totiž muzika nebavila, vybrali si podle nich jednoho opilého fanouška a z bezpečné dálky mu čepel hokejky strčili mezi mírně rozkročené nohy a hned jak se onen otočil co se to sakra děje, dala se čtveřice dementů za hurónského smíchu na útěk. Teď mě mrzí, že je SODík nevykostil... Moje hodnocení 666/10



Do posledního festivalového dne jsme se ráno posilnili droždím a bramborovým chlebem, aby jsme po snídani naši partu rozdělili. Jedna část, Medvěd s Amorfisem, šli se sousedy prozkoumat krásy Kiosku na Špince, tedy zkratkou, která je delší než normální cesta, jak poznamenala sousedka. Já se SODíkem jsme vyrazili na kapelu RAMCHAT. Zpěvák kapely když viděl, že lidi mají o jejich kapelu zájem, řekl "Vidím že sa oplatilo sem jet 2000 kilometrů. Zvládli sme to za 5 hodín." Kluci v rozdrbaných ovčáckých mundůrech hráli takový ten skočný heavymetal s agresivním zpěvem. Byli to opravdoví sympaťáci. Malej Jára: 7/10, SODík 7/10. Na kapelu PLANET HELL, která se nám nelíbila naštěstí vypadl elektrický proud, takže se asi deset? patnáct? minut nehrálo, než se to napojilo na neudržitelný naftový generátor. Gréta by valila voči. Na piču je, že generátor potom nějaký čas napájel jenom pódium a všechno ostatní bylo ve středověku. I výčepy. Bez tlaku, bez chlazení. A to nikdo nechtěl... Marján 4/10, SODík 2/10, Járové 0/10, Medvěd 2/10, Pavouk 6/10. Nekorektní okénko číslo pět: Ptá se malý cikán, co je to ta demokracyje. Otec: "Demográcyje je, keď gádžo dělá a my peniaze dostáváme len tak." Syn: "A to jim to nevadí?" Otec: "Vadí. Ale to už je rasízmus."
No tak se uklidníme, všichni víme, že jsou potřební... Když už tu máme tohle téma, je potřeba zmínit smrad, který se linul od jednoho z občerstvení. Konkrétně to byla grilovací bedna s vepřovými kýtami. Nejprve jsme si mysleli, že někdo nechutným způsobem prdí, ale po chvíli hnusu jsme zjistili, že to táhne právě z toho grilu. REFORE byl treš jak cyp. Jejich set jsem strávil vedle krásné světlezrzavé slečny, která měla nádherné fialovočerné líčení očí a slušivý metalový outfit. Byla nádherná!! Opět to tu musí zaznít, krásných a ještě krásnějších dívek bylo na festivalu mnoho a když už mě nějak moc nezajímala kapela, stačilo jen koukat kolem sebe a nasávat půvab sličných metalistek.  Marján byl z Refore posranej až za ušima. Byli prostě dobří. SODík 7/10, Marján 10/10, Malej Jára 9,5/10, Medvěd 10/10, Amorfis 9,5/10. Na SHAMPOON KILLER se zajdu podívat jen na chvíli, ale nemají u mě moc šancí. Stejně to vidí i SODík a tak jdem omrknout horní jídelnu, kde se nacházel zbytek party a popíjel pivko. Zrovna tam hovnama krásně zaváněl hovnocuc zapřažený za Zetor a poháněn hlučným motorem mocně slopal hovna a chcanky z kanalizace. Pod jídelní stan co chvíli lehký svěží vánek zavál těžký smrdutý zápach festivalových fekálií. K odpolednímu gáblíku neznám lepších panoramat...


Na POPPY SEED GRINDER (video tady) mám potřebu jít otravovat do první lajny a narozdíl od mých souputníků, kteří Poppýky poslali do piče, si já jejich set užívám plnými doušky. Kapela má nového zpěváka, neboť "buldozer v hrdle zpěvačky Báry onemocněl". Byl jsem trochu skeptický, protože nahradit Báru rozhodně nemohlo být jednoduché. Zpívat jako kanál totiž nedává každý s takovou grácií jako ona. Každopádně nový zpěvák se myslím si osvědčil na výbornou. Celé vystoupení Poppy Seed Grinder jsem si užíval a to i když hráli bez basy, kterou měli nasamplovanou. Nevím proč to tak bylo, protože jestli se nepletu, bassáka jsem zahlédl v hledišti. Za mě PSG vynikající a nečekaně měli v první řadě i skvělý zvuk. Marján 5/10, Medvěd 3/10, Šedivák 6/10, Amorfis 4/10, Malej Jára 5/10, SODík 5/10. NECROTESQUE trávím na lavičce za zvukařem a čekám až bude konec. Vůbec mě to nebaví. Kluci jsou ale nadšení. Malej Jára 9,5/10, Velkej Jára 8,5/10, Šedivák 10/10, Medvěd 8/10, Marján 8/10, Pavouk 10/10. Dejvyho třetí kapela SECTESY je na mě v tu chvíli příliš kudrnatá, takže ji prochlastávám v pivním stanu. Na NECROTTED se ale jdu podívat, poněvadž jsem tušil něco dobrého. A něčeho dobrého se mi i dostalo. Nevím jak ostatní, ale v tom jejich deathcoru jsem slyšel i hromadu blackmetalu. Typická blacková kvílivá kytara a i některé postupy mi připomínali můj oblíbený hudební styl. Možná to bylo jenom v mojí palici, že jsem se chytal stébla trávy, a hledal black kde se dalo, ale já to tak slyšel. Při předposledním songu zpěvák naběhne do circle-pitu, blázní s fanoušky a přitom zpívá. Poslední píseň část dokonce odzpívá nad hlavami, když pluje po rukách v davu. Necrotted se mi kurevsky líbili a jako všechny kapely tak i oni měli perfektní zvuk. Pan zvukař zaslouží absolutorium!! Kromě mě a Amorfise se to ostatním z party nelíbilo, i když na tom vlastně vůbec nebyli. Amorfis 8,5/10. Potom byla na řadě kapela, o které jsem nevěděl vůbec nic a u které mi nějak neštymoval hlavní vysílací čas. Ani stylově to moc nesedělo, takže fakt nechápu jaký status tahle kapela vlastně má. Ono to nebylo špatný. Připomínalo mi to nejvíc asi Sepulturu z období alba "Roots". Když už nic jinýho, alespoň mě přivedli k zamyšlení. Pan zpěvák totiž ohlásil píseň "Zkurvené business". "Je to o fakování války, protože válku nechceme". Nějak se v tom neorientuju. Když se podíváte na ty dementy, kteří vedou naši krásnou českou zemičku do záhuby, kteří označí za chcimíra a proruského švába a dezoláta a dezinformátora každého, kdo nesouhlasí s podporou Ukrajiny (války) na Ukrajině, tak by to ale logicky znamenalo, že kapela SHATTER, o které je řeč, a kteří zpívají o tom, že nechtějí válku, jsou vlastně taky ti zasraní chcimíři, švábové a Putlerové a já nevim jaký dementní slova si všichni ti kreténi co voleji fialovou svoloč, vymysleli. Vysvětlete mi to teda někdo? SODík 5/10, Amorfis 7/10, Šedivák 6/10. Poslední kapelou, kterou jsme měli v plánu, byli VADER, kteří jsou na scéně už přes 40 let. Deset minut do začátku jejich setu nám znepříjemňovali Iron Maiden a zpříjemňoval Motorhead. Na druhé zmíněné dokonce lidi i začali pařit. Po Motorheadí hymně se pustilo intro a Vader do nás začali hrnout deathmetal nadmíru krásný a úderný. Ten bubeník vážení, to byl normální démon, jak by řekl Amorfis. Kapela šlapala jak holky v Dubí, zvuk byl excelentní a hodně nahlas, světla vynikající, prostě výborné vystoupení. A to píše prosím pěkně člověk, který od nich slyšel pouze EP Sothis a album De Profundis, dnes už třicet roků staré nahrávky, a poté s deathmetalem sekl. Vader nás víceméně rozsekali všechny a já je pasuju na druhou nejlepší kapelu festivalu. Loučíme se s těmi, které jsme potkali, s těmi se kterými jsme se nepotkali, se neloučíme. V tom davu lidí ve stísněném prostoru se nikdo moc neorientoval. Poslední kapelu s čistým svědomím vynecháváme a pospícháme domů, protože dva z nás maji hovno v poslední zatáčce a já ho měl dokonce už v cílové rovince. Když dojdeme na hotel a tlačím (vlastně ani ne, vylítlo to ze mě samo bez pomoci tlačících svalů), otevřeným oknem slyším jak CLAWFINGER hrají a jak mají velkou diváckou odezvu. Budiž jim to přáno. Na závěr Poslední nekorektní okénko.


No, tak se zase uklidníme, jo?? Příští zastávka OBSCENE EXTREME FESTIVAL!!

PS: Můj TOP 5: 
1. Belphegor
2. Vader
3. Keres
4. Necrotted
5. Poppy Seed Grinder

Jo a PSS: Polští čůráci na motorkách v Jaroměři při cestě domů




Pro úžasné a skvělé fotografie klikni na "DALŠÍ INFORMACE". Ovšem ale pozor!! Pokud ti někdo poslal odkaz přímo na tento z prdele vytažený report, nikam klikat nemusíš a fotky vidíš.

 


















































































































































































2 komentáře:

  1. Metalu celkem hovno rozumím ( i tak mě tvoje reporty baví) - tady se hádat nebudu. Ale nemohu si pomoci, nic jako "svrchně kvašený ležák" dle mého názoru neexistuje. Ležáky jsou vždy spodně kvašené. Alfi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zase nerozumím vůbec pivu :-) Dlouhý roky jsem pil jenom desítku Géčko a Staropramen tak mám v těch lepších pivech trochu maglajz. Opravovat to nebudu. Schválně jestli si toho ještě někdo všimne :-) Dík za to že tě to baví číst. Blíží se doba, když už to nebude ono. Cítím to....

      Vymazat